Skip to main content

terbalek..

Ape yg terbalek? sonsang?

mandi songsang

Lazimnya pada masa sekarang ramai orang akan mandi dengan menjiruskan air bermula pada bahagian kepala. Situasi ini sebenarnya akan memberikan kesan yang buruk pada kesihatan diri.

Sistem saraf pendarahan otak akan mengecut kerana siraman air tersebut. Ini akan membuatkan sistem otak akan terjejas. Cara mandi biasa akan menyebabkan sistem pertahanan badan akan menjadi lemah. Seluruh sistem hormon dan kimiawi badan adalah diatur dan disettingkan di dalam kepala, maka cara mandi biasa lebih banyak akan memberikan impak yang buruk kepada sistem pertahanan badan.

jadi, apa itu mandi songsang?
Mandi songsang adalah amalan membasahkan tubuh badan bermula dari kaki dan beransur-ansur membasahi bahagian atas badan kemudian diakhiridengan kepala. (kecuali mandi hadas besar dimulakan dari siraman di kepala.)

KEBAIKAN DAN KELEBIHAN (insya Rabbi)
1) Menjadikan pengamalnya awet muda dan fresh--spye xjd awek tua(hahah!)--
2) Mengembangkan salur darah otak:menjadikan sistem darah di bahagian otak jadi bertambah baik untuk berfungsi--spye jd open-minded.hu--
3) Menjadikan sistem pertahanan badan akan bertambah baik fungsinya seterusnya menjana sistem hormon badan dengan lebih hebat untuk tahap kesihatan yang maksimum--pnjg sgt.tp ntuk sume ah--
4) Mengurangkan tekanan (stress) yang telah dihasilkan oleh otak--lps penat2 wat kertas keje..kn kak ieqa?
5) Melancarkan perjalanan darah--ntuk sape2 yg darah die salu jem--
6) Menjadikan pengamal semakin pintar--xpyh susah2 bli yakult--
7) Meninggikan daya ingatan--ntuk pakcik asrul yg da di'pakcik'kn--
8) Mengelakkan atau mengurangkan sakit kepala--elok ntk kak mia yg ske migrain--
9) Menjadikan state mood yang tenang dan ceria--terase dipuji plak--
10) Menjadikan jiwa sentiasa bersemangat--GEMURUH JIWA,SEMANGAT MEMBARA--
11) Memiliki daya ketahanan mental--spye xkuat nanesh--
12) Menambahkan semangat berani--cm ida--
13) Menguatkan gusi dan gigi--cm gigi ida--
14)banyak lagi yang akan diketahui apabila mula diamalkan.

Wallahualam...


sha: aku cm da terbiase mandi ngesot plak...

Comments

-sha- said…
pat0tnye sh0wer kt toilet kne ltk kt bwh...spye blh amalkn mandi sonsang nie..

Popular posts from this blog

Tukar status

Alhamdulillah. I'm Married.



Moga pernikahan ini menjadi titik tolak utk kami membuka semua pintu kebaikan dan pintu syurga. Ameen, InshaAllah.










p/s: detail majlis akan diupdate kemudian. :D

lebih baik

dari yg berjiwa sgt tulus
CUTI.yeayy!
ummi suruh ida belaja jahit baju kurung.
"sket3 jahit tudung. bukan setiap masa pakai tudung bulat"
tapi ida tidur. dan kne marah.
ohh ummi, bukankah tidur lebih baik dari buat yang bukanbukan??

nurul iman syuhada binti pak itam.
ohh muka beliau sangat bayi.
tp menjengkelkan bila tengok mukanya yg
bersedia-untuk-nangis-setiap-masa.
[nanti ida upload]

pulang dari xrek.
xtawlah ape pangkat snanye.
[fc+kameragirl+kakakcantik+makciksopan+ohh lupa...KODA]
berkenalan dengan abanglong yang sangat baik--> kN cakap.
dan ida rasa, ohh ''sangatbaik-xpernah-buli-ida''
selamat bertemu kembali syazman+hadi = kwn skola.
ida sila belajar untuk jadi sabar sebab dia marahmarah
dekat adik yang makihamun-macamlah-dia-takpernah-makihamun-ish3..
eh memang tapernah pun!!
[nanti update gmbr+video kt fb.KOTT.]


dan masih cuba memahami diri.

Still here

Salam. Hi.
- Ada lagi ke orang baca blog zaman sekarang? Haha. - Aku dah lama tak buat karangan. Maafkanlah kalau post kalini nampak lapuk dan bercapuk. -
Last post aku bagitau aku dah kahwin. Jadi korang salahkan partner aku sebab buat hidup aku bizi tak sempat update blog. (Laki aku mestilah yang abang sado baju hitam atas bot tu tapi ni gambar suatu masa dulu so korang jangan juling pulak pandang abang topi tu. Lol)
-
Salahkan mark jugak sebab generate fb dan buatkan hidup seketul shahida jadi lalai dari mengarang. #haraptaklalaidarimengingatituhan 😢 - Anyway inshaAllah aku try update lepas ni kat sini lagi. Meluah dan meludah emosi dan rasa hati kekeke. 😅 - Sha, Currently the only girl in the house