.anakku bukan anakmu.

Wednesday, May 16

Tukar status

Alhamdulillah. I'm Married.



Moga pernikahan ini menjadi titik tolak utk kami membuka semua pintu kebaikan dan pintu syurga. Ameen, InshaAllah.











p/s: detail majlis akan diupdate kemudian. :D

Saturday, March 10

Semester baru saya

Bismillah.
Semester dah bukak.
Sekolah saya dah cat baru. Cantek.
Tapi saya takde beg sekolah baru, kasut baru, pencilbox baru, baju baru pun.
Jadi saya tanak pegi kelas lagi.


.gambar bajet di-paparazi-kan.


Sudahla takda yang baru malah kereta pun rosak ditengah jalan. Memang ffffuuu... *geram.



p/s: Orang cantik memang selalu berpasrah sebab kalau marah nanti dah jadi takcantik. Tibe.

Monday, January 23

Asmaradana

"Cinta suci tak kenal harta atau rupa. Dari darjat puteri raja hingga hamba.."
-Asmaradana, Datin Tiara



Omagadd. Tapi tunang saya pernah cakap dia cuma suka perempuan cantik je sebab tu dia pilih saya. Fufufu~  *muntah-hijau.











p/s: saja nak bagitau dah ada tunang sebenarnya hihi. :D

Wednesday, January 4

Pergaduhan Perempuan

Minggu Exam.


Aku masih ada masa lari-lari balik rumah *well anak mithali lahh katakan.
Sekarang semua adik dah ketempat belajar masing-masing. (ayat skema jaga hati)
Mia baru masuk darjah 5. Mia yang last. Tinggal Mia je yang masih belum keluar dari kepompom penjagaan Ummi Ayah. Disebabkan itu, aku mesti selalu balik rumah rajin-rajin. Mana boleh biar Mia manja sorang! 

Ok dah, cukup pasal Mia. Ini aku nak cerita pasal Pergaduhan Perempuan. Sila ambil serius.



Malam kelmarin aku stay kat rumah, dengan niat nak bermanja meramaikan ahli rumah. Jadi kerana rasa lapar mendatang diwaktu malam, aku ajak Mia keluar pergi belibelah cari sesuap nasi makanan.

Selesai beli makanan, aku ke 7e terdekat dengan untuk kedamaian perut esok pagi (breakfast).
Masuk je dalam premis tu, aku rasa ada panas berhabang sikit dalam tu. Orang beratur panjang nak bayar kat kaunter. Tapi aku tenang je pergi amek roti dengan tuna spicy kesayangan feveret.

Sampai turn aku beratur, depan aku ada sorang akak sekitar awal 30an. Aku senyum manis-manis je bila dia pandang kat aku. --Dah, jangan rasa hina sangat. Aku senyum biasa je bukan senyum manis pun sebenarnya haha. Ok taklawak.

Sambung cerita balik..
Depan akak tu ada sorang brader nak beli rokok. So cashier bertugas pun tengah menggelabah cari rokok yang brader tu nak beli. Ini keadaan yang aku dapat konklusikan kenapa cashier tu menggelabah. 
1, sebab dia sorang-sorang je cashier waktu tu yang lain entah kemana.
2, customer dah ramai beratur. Belakang aku ada lagi 3, 4 orang. 7e bukan besar sangat boleh beratur panjang-panjang macam dalam Giant.
3, sebab dia pun tak tahu kat mana letak stok rokok yang brader tu nak beli.
4, sebab akak depan aku dah buat muka.
5, sebab muka aku bacin manis sekali.
6, sebab orang belakang aku dah tarik muka jugak.
7, sebab orang belakang-belakang tu pun dah tarik muka.
8, aku saja tambah sebab banyak-banyak biar efek gelabah tu sampai dalam penceritaan ni.

Sampai turn akak depan aku nak bayar, berikut adalah lebih-kurang perbualannya. 
"Semua sekali RM5"
"Nah RM10"
"Takde duit kecik ke?"
"Takde"
Cashier tu curi-curiselambe jenguk dalam wallet akak tu.
Dengan marah akak tu sound budak cashier sebelum blah, "Hey jangan biadab lah"



Lepas tragedi Pergaduhan Perempuan tu, ini kesimpulan aku dapat buat tentang perempuan;
1, Jangan panggil perempuan 'akak/makcik' dengan sesuka hati. Kalau kau taktau nak panggil apa lebih baik kau ganti nama dengan 'cik', itu lebih memuaskan rasanya. 
2, Tolong hormat perempuan gemuk. Sebab dia 2x ganda lebih sensitif tentang panggilan yang buatkan dia rasa tua.
3, Jangan selambe je ushar wallet orang bukan kepunyaan kau. Memang mintak maki namanya tu.
4, Perempuan memang sensitif. Hati-hati dalam percakapan kau.
5, Perempuan nak exam selalu dah prepare awal. Aku dah prepare awal, sebab tu dah boleh update blog walaupun esok ada exam. *Sigh. 





p/s: Ok, dah boleh mula belajar. :D

Saturday, December 17

hati krisis

Bangun awal, senyum-senyum-nangis. Gila sudah dia ni.
Setiap hari rindukan mereka. Tsk.


Nah biar gambar menceritakan betapa dia tu rindu.
Dia tu yang rindu, aku cuma tlg post je.


1. Charp, Zy, Ain

Nampaknya lepas nie dia pegi exam ambil gambar dengan meja-kerusi-dewan-slip exam je la. Tsk. 


...Pergi jalan3 pun sorang3 je.


2. Amel, Rozy (sekarang dah menjadi Ana)

Tak seronok laa dia kena pergi kelas sorang3 tak boleh main ambil3 gambar.  


3. Adik3 dia.



Hajar, temankan stay up study kt McD bila esok dia ada exam tapi nak tengok bola jugak.


...And ofcourse la budak3 bertuah yang dia sayang amat kat rumah tu. Huwaaaa!!!!

Salman dah makin busy kerja, sekarang dah pandai takcontact dia. Nanti nak pergi Mesir pulak.
Nina dah nak pergi Mesir hujung tahun nie sambung belajar tinggalkan dia.
Dila asyik busy pergi program sana sini dah nak habis coti sekolah nanti dah nak balik asrama. 
Amin bulan 1 masuk asrama, jadi budak Ma'ahad Tahfiz.
Mia dah nak kawin ehh ehh bukan, Mia je tinggal kat rumah nanti... :( 










p/s: Ok dah nak pergi sambung siapkan database.


Friday, December 16

Dunia Penipu


Kalau kau harapkan yang INDAH3 belaka dikalangan hubungan kekeluargaan/kawan3/kejiranan/kekelasan/kelecture-an yang datang dari dunia, sedarlah kau harapan itu xkan kau capai. Seriously.




Finding Heaven in a World is what people say "too good to be true". Tsk.




Ye, aku tau kalau dunia berpegang pada Alquran & Assunnah, pasti dunia ini sangat indah. Tapi kerana dunia indah adalah sangat mustahillah, wujudnya syurga yang kau sendiri tahu indahnya diluar batas pemikiran. Indah susunan tuhan, kan? :)




.dunia aku untuk 2minggu ini.grrr.

p/s: Ini post sempena hari xtidur sekelas beramai buat assignment & final project. Ayark!

Saturday, December 3

sahabat dari syurga

Bismillah.. FUHHHHHHH! *tiup debu.


Lama tak update blog. Nampak sgt bz lahh konon kan. ;P
Semalam usrah, (yang agak lama jugak tak pergi)
Bukan saja3 taknak pergi tapi memang orang katakan dugaan orang mukmin.


Aku currently sedang bz menyiapkan assignments dan projects yang tak kurang menduga jugak. Semua pun nak menduga. tsk.



Sesuatu yang aku perasan sepanjang dilanda duga nie adalah, aku tak putus3 mendapat sokongan moral dan
takmoral
kata3 semangat. Walaupun terus terang aku memang yang takbanyak kawan tu, tapi setakat semua kawan3 yang aku ada sekarang majoritinya menyokong aku dari belakangdepankirikanan. Terimakasih sangat.


Inikah namanya sahabat dari syurga?
Bagi aku walaupun syurga bukan aku yang tentukan, tapi untuk sahabat3 moral aku ini aku doakan syurga buat mereka.




Lagi satu, sekarang aku macam dikelilingi sahabat3 yang aku xtau entah datang dari mana akal mereka yang xsabar nak kawin sampai berani3 nak try sebat laki orang. (sebat maksud aku mestilahh yang menggatai-merla dengan laki orang tanpa pengetahuan isteri lelaki itulah). Tapi topik ini aku akan update masa lain sebab sekarang aku kena sambung buat assignment--well, orang rajinlah katakan.


Sampai sini je, kepada semua sahabat.. Teruskanlah bersahabat dengan aku, akan aku doakan syurga untuk kalian. InshaAllah. :)