Skip to main content

hari berwarna


salam. harini aku nak kasi ceramah ilmu sikit.
kau penah dengar, penah tahu apa itu hari putih?

ummi: ehh harini hari putih kn?
amin: a'ah harini 15 hb..
mia: mia xpenah tahu pun ade hari putih. yang mia tahu hari rabu kames jumat sabtu ahad isnin selasa jek. hari putih tu apa?

1. Diriwayatkan juga dari Qatadah bin Milhan (ملحان) r.a. yang menceritakan; “Rasulullah s.a.w. memerintahkan kami supaya berpuasa pada hari-hari putih iaitu hari ke 13, 14 dan 15 di mana baginda bersabda; ‘Berpuasa pada ketiga-tiga hari itu seumpama berpuasa sepanjang masa” (Riwayat Imam Abu Daud).

2. Rasulullah s.a.w. pernah berpesan kepada Abu Zarr r.a.; “Wahai Abu Zarr! Apabila kamu berpuasa tiga hari dari setiap bulan, maka berpuasalah pada hari ke 13, 14 dan 15”. (Riwayat Imam at-Tirmizi. Menurut beliau; hadis ini hasan soheh)

[Hari-hari tersebut dinamakan sebagai “أيام البيض” (hari-hari putih) kerana pada malam-malamnya bulan mengambang dan cerah.]

.ini baby putih bukan hari putih.

dan datang pulak soalan;

"habis tu hari hitam hari apa?"

aku pun bijak menjawab tanpa gugup;
"hari alquds sedunia.."

ada bantahan??

nota: hari alquds sedunia jatuh pada 21 ogos 1969. diambil sempena memperingati peristiwa pembakaran masjid al aqsa oleh dennis michael laknatullah. ia dikenali sebagai hari hitam kerana pada hari itu kita digalakkan untuk berpakaian serba hitam bagi menunjukkan betahbantah kita terhadap kejadian sebegitu.

kau tahu x nie? jangan nak batak ready 31 ogos je..

p/s: ade sape3 tau hari berwarna lagi?

Comments

hari merah. dimana kau sedang melalui hari 'over-flow' hohoh

Popular posts from this blog

Tukar status

Alhamdulillah. I'm Married.



Moga pernikahan ini menjadi titik tolak utk kami membuka semua pintu kebaikan dan pintu syurga. Ameen, InshaAllah.










p/s: detail majlis akan diupdate kemudian. :D

lebih baik

dari yg berjiwa sgt tulus
CUTI.yeayy!
ummi suruh ida belaja jahit baju kurung.
"sket3 jahit tudung. bukan setiap masa pakai tudung bulat"
tapi ida tidur. dan kne marah.
ohh ummi, bukankah tidur lebih baik dari buat yang bukanbukan??

nurul iman syuhada binti pak itam.
ohh muka beliau sangat bayi.
tp menjengkelkan bila tengok mukanya yg
bersedia-untuk-nangis-setiap-masa.
[nanti ida upload]

pulang dari xrek.
xtawlah ape pangkat snanye.
[fc+kameragirl+kakakcantik+makciksopan+ohh lupa...KODA]
berkenalan dengan abanglong yang sangat baik--> kN cakap.
dan ida rasa, ohh ''sangatbaik-xpernah-buli-ida''
selamat bertemu kembali syazman+hadi = kwn skola.
ida sila belajar untuk jadi sabar sebab dia marahmarah
dekat adik yang makihamun-macamlah-dia-takpernah-makihamun-ish3..
eh memang tapernah pun!!
[nanti update gmbr+video kt fb.KOTT.]


dan masih cuba memahami diri.

Still here

Salam. Hi.
- Ada lagi ke orang baca blog zaman sekarang? Haha. - Aku dah lama tak buat karangan. Maafkanlah kalau post kalini nampak lapuk dan bercapuk. -
Last post aku bagitau aku dah kahwin. Jadi korang salahkan partner aku sebab buat hidup aku bizi tak sempat update blog. (Laki aku mestilah yang abang sado baju hitam atas bot tu tapi ni gambar suatu masa dulu so korang jangan juling pulak pandang abang topi tu. Lol)
-
Salahkan mark jugak sebab generate fb dan buatkan hidup seketul shahida jadi lalai dari mengarang. #haraptaklalaidarimengingatituhan 😢 - Anyway inshaAllah aku try update lepas ni kat sini lagi. Meluah dan meludah emosi dan rasa hati kekeke. 😅 - Sha, Currently the only girl in the house